Films

mardrom_nightmare Mardröm – Nightmare

Year: 2010

Length: 15 min 07 sec

Language: Swedish (FIN/ENG Subtitles)
 

“Lyhytelokuvakilpailun pääpalkinto IIK!!-kauhuelokuvafestivaali 2010”
“Main Prize, Short Film Competition IIK!! Horror Film Festival 2010”
 

Review (in Finnish):

iik-logoKauhulyhytelokuvakilpailun tämän vuoden tuomareina toimivat monialataiteilija, Terveet Kädet -yhtyeen solisti Läjä Äijälä sekä toimittaja ja Radiopuhelimet-yhtyeen säveltäjä-kitaristi Jarno Mällinen. He valitsivat voittajaksi karjaalaisen Christopher Marinsin ohjaaman lyhytelokuvan Mardröm (Painajainen). Äijälän ja Mällisen lausunto kuului seuraavasti:

“Finalisteista Mardröm oli ainoa, joka onnistui herättämään aitoa kauhun tunnetta. Tai ehkä parempi olisi puhua inhosta ja vastenmielisyydestä, sillä elokuvan toiminnallinen anti on sadistisen lahtaamisen esittelyssä. Pelkästään tälle tasolle Mardröm ei kuitenkaan jää: sadismin esittäminen sadistisen minäkertojan tajunnan kautta synnyttää niin ambivalentin tunnelman, että elokuva vaivaa mieltä ihan kunnolla.

Suuruudenhullu, sosiaalidarwinismin ja kaikkivaltiaskuvitelmien sävyttämä monologi luo ahdistavan kuvan täysin päälaellaan olevasta todellisuudentajusta ja viittaa siten väkisinkin kouluampumisten tapaiseen yhteiskunnalliseen oirehdintaan. Jopa Mardrömin naurettavat piirteet – monologin osin korni melodramaattisuus ja tappajan mahtipontinen patsastelu – avautuvat samaan suuntaan: onko niissä, ja koko elokuvassa, lopulta kyse mitättömyyden ja arvottomuuden ilmapiiristä nousevasta suuruusfantasiasta? Pelottavinta Mardrömissä on sen mahdollinen yhtäläisyys nykytodellisuuden kanssa.”